VSME: Vrijwillige duurzaamheids rapportage voor het MKB

Wil je een solide sustainability strategie ontwikkelen en dat op een goede manier transparant en inzichtelijk maken? Dan is het vrijwillige rapportagemodel een uitstekend framework om te volgen. Het is eigenlijk het kleinere broertje of zusje van de CSRD-rapportage, maar dan veel minder uitgebreid, eenvoudiger en vooral pragmatischer.

In het kort

Inleiding
Wat is VSME?
Voor wie is VSME relevant?
Waar staat VSME voor?
Hoe werkt het VSME rapportage model?
Waarom kiezen voor VSME model?
Hoe begin je met VSME rapportage?

Waar komt de term VSME vandaan?

VSME staat voor Voluntary Sustainability Reporting Standard. Het is een model dat speciaal is ontwikkeld voor kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) die duurzaamheid willen integreren in hun bedrijfsvoering, zonder de complexe en tijdrovende eisen van de CSRD. Dit model is ontworpen door dezelfde groep en standaarden die gebruikt worden in de CSRD. Maar dan meer met als doel een praktische en schaalbare methode te bieden voor bedrijven die willen laten zien wat ze doen op het gebied van sustainability.

Wat is VSME en waarom is het relevant?

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema voor bedrijven van alle groottes. Maar hoe zorg je ervoor dat je als klein of middelgroot bedrijf (MKB) op een transparante en efficiënte manier rapporteert over je duurzaamheidsinspanningen zonder vast te lopen in complexe regelgeving? Hier komt het VSME-rapportagemodel in beeld: een pragmatische en toegankelijke manier om je duurzaamheidsstrategie inzichtelijk te maken.

VSME staat voor Vrijwillige Sustainability Reporting Standard. Het is speciaal ontwikkeld voor MKB-bedrijven die duurzaamheid willen integreren in hun bedrijfsvoering, maar zonder de complexe en uitgebreide verplichtingen van de CSRD-rapportage. Je kunt het zien als het praktische alternatief dat bedrijven helpt om hun duurzaamheidsdoelen te formuleren en hierover op een eenvoudige manier te rapporteren.

Waar de CSRD zich richt op uitgebreide duurzaamheidsverslaglegging, is VSME juist bedoeld als een toegankelijke methode om transparantie te bieden aan klanten, investeerders en andere stakeholders. Het helpt je om je inspanningen zichtbaar te maken en tegelijkertijd waarde te creëren voor je bedrijf.

VSME bestaat uit een aantal logische stappen die bedrijven helpen om gestructureerd te werk te gaan:

  1. Inventarisatie – Welke duurzaamheidsthema’s zijn relevant voor jouw bedrijf? Denk aan energiegebruik, circulaire economie of sociale impact.

  2. Stakeholderanalyse – Wie zijn je belangrijkste belanghebbenden en wat verwachten zij van je duurzaamheidsstrategie?

  3. Duurzaamheidsdoelen bepalen – Stel realistische en meetbare doelen op om je impact te vergroten.

  4. Actieplan en implementatie – Werk concrete stappen uit en wijs verantwoordelijkheden toe binnen je organisatie.

  5. Monitoring en rapportage – Meet de voortgang en communiceer transparant over je resultaten en verbeterpunten.

Hoe werkt het VSME-rapportagemodel?

Steeds meer MKB-bedrijven kiezen voor vrijwillige duurzaamheidsrapportage en dat is niet zonder reden. Het VSME-model biedt tal van voordelen:

Transparantie – Je laat zien dat je duurzaamheid serieus neemt en hierover rapporteert.
Efficiëntie – Het bespaart tijd en middelen in vergelijking met CSRD, terwijl het toch gestructureerd is. ✅ Pragmatisch – Gericht op de MKB-praktijk, zonder ingewikkelde procedures.
Vertrouwen opbouwen – Stakeholders zoals klanten en investeerders waarderen bedrijven die open communiceren over duurzaamheid.

Waarom kiezen voor VSME?

Hoe begin je met VSME?

  • Bekijk het framework en rapportage model hier

  • Zorg voor draagkracht binnen leadership en team.

  • Bepaal wat belangrijk is op een systematisch manier

  • Hoeft niet meteen perfect, klein stappen en vanuit daar verder

  • Keer sparren? Neem met ons contact op

Cases

Hoe wij andere merken hebben geholpen

Wat is de CO2 footprint van een First Energy Gum vs koffie of energy drink?

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?

Kartonnen dozen maken van agrarische reststromen?

Over Stripe Blue
Hitterecords, bosbranden en extreem weer nemen toe. We staan voor grote uitdagingen, maar ook voor kansen: transitie naar een duurzamere samenleving is gaande. EU-wetgeving groeit, consumentenbewustzijn stijgt en bedrijven omarmen positief impact maken. Met Stripe Blue helpen wij teams om sustainability onderdeel te maken van de day to day en zo sterkere producten en services te bouwen.

Klaar om samen
impact te maken?

Inschrijven voor onze nieuwsbrief?