Scope 1, 2 en 3 simpel uitgelegd

Berekenen volgens het greenhouse gas protocol

Om de CO2-voetafdruk van je bedrijf te meten, is het belangrijk om de verschillende categorieën van broeikasgasemissies te begrijpen zoals vastgesteld door het Greenhouse Gas Protocol. Deze standaard speelt nu een cruciale rol in de CSRD-wetgeving en zorgt voor meer transparantie.

Elke categorie brengt de uitstoot van je bedrijf gedetailleerd in kaart. Op basis van deze eerste baseline analyse kunnen klimaatdoelstellingen worden opgesteld. Veel bedrijven rapporteren deze gegevens en leggen verantwoording af aan investeerders, klanten en andere stakeholders.

De categorieën zijn scope 1, 2 en 3. Het kan soms uitdagend zijn om verschillende datapunten aan de juiste scope toe te wijzen. Daarom hebben we een gids samengesteld waarin deze scopes worden uitgelegd met concrete voorbeelden.

Waarom is het belangrijk?

Ondernemingen die beursgenoteerd zijn of onder de CSRD-wetgeving vallen, zijn nu verplicht om hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren. Gegevens voor scope 1 en 2 zijn meestal beschikbaar, maar voor het grootste deel van scope 3, zoals ingekochte goederen en diensten, zijn ze afhankelijk van hun leveranciers en partners. Deze ondernemingen zullen daarom binnen hun eigen keten informatie opvragen en daarbij richtlijnen en verwachtingen vaststellen.

Als jouw bedrijf aan zo’n onderneming levert, wordt de som van jullie scope 1, 2 en 3 een onderdeel van de scope 3 van die klant. Hoewel de eisen van deze klant momenteel misschien nog niet strikt zijn, is de verwachting dat dit zal veranderen. Vaak zijn er klimaatdoelstellingen neergezet en daar zullen ze jullie ook bij nodig hebben. Het is daarom belangrijk om als organisatie proactief aan de slag te gaan met je eigen CSR-doelstellingen. Zo kun je positief reageren op vragen hierover en blijf je een stap voor.

Voorbeeld; Scope 1, 2 en 3 van een snoepfabriek

Stel je voor dat je een snoepfabriek hebt en je wilt weten hoeveel CO2-uitstoot je veroorzaakt. Er zijn drie soorten uitstoot die je moet meten:

Scope 1: Directe uitstoot

  • Dit is de uitstoot die direct uit je snoepfabriek komt, zoals de uitstoot van de schoorstenen en de vrachtwagens die je snoepjes vervoeren.

Scope 2: Indirecte uitstoot van energie

  • Dit is de uitstoot die ontstaat door het opwekken van de elektriciteit die je in je fabriek gebruikt. De elektriciteitscentrale die jouw stroom produceert, zorgt voor deze uitstoot.

Scope 3: Andere indirecte uitstoot

  • Dit omvat alle andere uitstoot die in de keten van jouw snoepfabriek plaatsvindt. Bijvoorbeeld de uitstoot van de fabriek die jouw verpakkingen maakt, de vrachtwagens die ingrediënten leveren, en zelfs de uitstoot van consumenten die jouw snoepjes kopen en gebruiken.

Scope 1, 2 en 3 met een voetbalclub als voorbeeld:

Stel je voor dat je een voetbalclub runt en je wilt weten hoeveel CO2-uitstoot je club veroorzaakt. Er zijn drie soorten uitstoot die je moet meten:

Scope 1: Directe uitstoot

  • Dit is de uitstoot die direct van jouw club komt, zoals de uitstoot van de team bussen en auto's die de spelers en medewerkers vervoeren, en de uitstoot van verwarmingssystemen in het stadion.

Scope 2: Indirecte uitstoot van energie

  • Dit is de uitstoot die ontstaat door het opwekken van de elektriciteit die jouw club gebruikt, bijvoorbeeld voor de stadionverlichting, scoreborden, en andere elektrische apparaten in het stadion. De elektriciteitscentrale die jouw stroom produceert, zorgt voor deze uitstoot.

Scope 3: Andere indirecte uitstoot

  • Dit omvat alle andere uitstoot die in de keten van jouw voetbalclub plaatsvindt. Bijvoorbeeld de uitstoot van leveranciers die sportkleding en uitrusting produceren, de uitstoot van fans die naar wedstrijden reizen, en de uitstoot van voedsel- en drankleveranciers voor het stadion.

Limonade fabriek, hoe bereken je scope 1, 2 en 3 uitstoot?

Stel je voor dat je een limonadefabriek hebt en je wilt weten hoeveel CO2-uitstoot je veroorzaakt. Er zijn drie soorten uitstoot die je moet meten:

Scope 1: Directe uitstoot

  • Dit is de uitstoot die direct uit je limonadefabriek komt, zoals de uitstoot van de ketels en machines die je gebruikt om de limonade te maken, en de vrachtwagens die de limonade naar winkels vervoeren.

Scope 2: Indirecte uitstoot van energie

  • Dit is de uitstoot die ontstaat door het opwekken van de elektriciteit die je in je fabriek gebruikt, bijvoorbeeld voor de productielijnen, koelsystemen, en verlichting in de fabriek. De elektriciteitscentrale die jouw stroom produceert, zorgt voor deze uitstoot.

Scope 3: Andere indirecte uitstoot

  • Dit omvat alle andere uitstoot die in de keten van jouw limonadefabriek plaatsvindt. Bijvoorbeeld de uitstoot van leveranciers die de ingrediënten leveren, de uitstoot van de productie van de flessen en verpakkingen, en de uitstoot van consumenten die de limonade kopen en gebruiken.

Inzicht in je eigen scope 1, 2 en 3? Contact ons vandaag

LATEST NEWS

Stay updated with the latest insights