
SBTi doelstellingen formuleren
Science Based Targets initiative (SBTi) – een wereldwijde standaard om klimaatdoelen te baseren op de wetenschap. Doelstellingen die er voor zorgen dat we binnen de 1.5 graad opwarming blijven. Maar wat houdt dit precies in en waarom is het relevant is voor MKB-bedrijven in de food & beverage sector. , en hoe je met de juiste SBTi-advies (science based targets consultancy) jouw klimaatdoelen kunt opstellen én behalen.
-> SBTi advies, hoe klimaatdoelen opstellen en behalen?
-> Wat zijn Science Based Targets? Wat staat SBTi voor?
-> Waarom zou je SBTi-doelen opstellen?
Wat is SBTi en waarom is het relevant?
SBTi is in 2015 opgericht als non-profit initiatief met als doel bedrijven wetenschappelijk onderbouwde tools te bieden om hun CO2-reductie targets te stellen in lijn met het Klimaatakkoord van Parijs. Concreet betekent dit dat je klimaatdoelstellingen opstelt die overeenkomen met wat de wetenschap noodzakelijk acht om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C. Steeds meer bedrijven sluiten zich hierbij aan – wereldwijd hebben al ruim 7.000 bedrijven science-based targets vastgesteld of zich daartoe gecommitteerd. Dit is niet alleen iets voor multinationals; ook in het MKB zie je een groeiende interesse. Zeker ook omdat grote retailers, brand owners en horeca groothandels hun leveranciers vragen om CO2 reductie doelstellingen.
Lees verder
SBTi doelen stellen en valideren. Waarom wel, waarom niet?
Waarom zou jouw bedrijf hierin mee moeten gaan? Ten eerste worden ambitieuze klimaatdoelen steeds meer de norm. Met de komst van nieuwe rapportage-eisen (zoals de EU CSRD regelgeving) verlangen investeerders en grote klanten vaker dat bedrijven aantoonbare klimaatdoelstellingen hebben. Lever je bijvoorbeeld aan grotere afnemers, dan telt jouw uitstoot (scope 1, 2 én 3) mee in hun klimaatrapportages – zij zullen dus informatie bij je opvragen en eisen stellen om die uitstoot te verlagen. Door proactief aan de slag te gaan met in kaart brengen van je CO2 en plannen te maken om die uitstoot te reduceren, laat je zien dat je vooroploopt. Je voldoet aan (toekomstige) verplichtingen en versterkt je relatie met de klant. Bovendien helpt het je eigen organisatie, een duidelijke duurzaamheidsstrategie motiveert medewerkers, draagt bij aan sterkere klant relaties en maakt je bedrijf robuster tegen mogelijke impacts van klimaat verandering.
Hoe stel je Science Based Targets op?
Het formuleren van SBTi-doelstellingen verloopt in een paar overzichtelijke stappen. Hieronder vind je een beknopt stappenplan om SBTi-targets op te stellen voor jouw foodbedrijf:
Bepaal je CO2-voetafdruk (nulmeting): Breng alle broeikasgasemissies van je bedrijf in kaart volgens het GHG-protocol. Dit omvat Scope 1, 2 en 3 emissies (direct, indirect via energie, en indirect in de keten). Deze nulmeting vormt de basis – je weet waar je grootste uitstoot zit.
Formuleer een ambitieus kortetermijndoel: Stel een reductiedoel voor de komende 5-10 jaar dat in lijn is met het 1,5°C-scenario. Bijvoorbeeld: 50% emissiereductie in 2030 ten opzichte van 2020. Zorg dat je alle relevante emissies meeneemt; is >40% van je uitstoot scope 3, dan eist SBTi dat je ook daarvoor een doel opneemt.
Kijk vooruit naar net-zero in 2050: SBTi vraagt ook om een langetermijnvisie. Uiteindelijk moeten bedrijven tegen 2050 netto nul uitstoot bereiken, wat neerkomt op ca. 90% reductie en slechts een klein deel compensatie. Bedenk alvast hoe jouw bedrijf op lange termijn klimaatneutraal kan opereren (bijv. overstappen op groene energie, mobiliteit, klimaatvriendelijke inkoop en transport, etc.).
Laat je doelstellingen valideren: Een belangrijk onderdeel is het SBTi-validatieproces. Je dient je voorgenomen targets in bij het SBTi-team, dat controleert of ze voldoen aan de criteria en voldoende ambitieus zijn. Bedrijven waarvan de doelen zijn goedgekeurd mogen communiceren dat ze “SBTi-gevalideerde” doelen hebben – dit geeft extra geloofwaardigheid richting de buitenwereld. Voor MKB-bedrijven is dit proces vereenvoudigd: er bestaat een speciale SBTi-SME route met een online vragenlijst om je commitment in te dienen.
Nulmeting CO2 Footprint
Het bedrijf berekent eerst zijn CO2-voetafdruk. Jaarlijks stoot TGC&C 700 ton CO2e uit. Slechts 20% daarvan komt direct uit eigen activiteiten (Scope 1: gas voor ovens, diesel voor vrachtwagens) en 5% uit ingekochte stroom (Scope 2). Maar zo’n 75% (!) blijkt uit de rest van de keten te komen (Scope 3): met name de landbouw en productie van ingrediënten (cacao, suiker, kruiden, noten) en het vervaardigen van verpakkingsmaterialen. Dit patroon is typisch – bij veel foodbedrijven zit het merendeel van de uitstoot in de toeleveringsketen
Targets formuleren: Nu deze data inzichtelijk is, stelt TGC&C wetenschappelijke klimaatdoelen op. Ze kiezen 2024 als baseline-jaar. Tegen 2030 willen ze hun eigen operationele emissies (Scope 1+2) met 42% reduceren. Daarnaast committeert het bedrijf zich om de uitstoot in de keten aanzienlijk terug te dringen: minimaal 20% reductie in Scope 3 per eenheid product. Ook spreken ze de ambitie uit om uiterlijk 2045 net-zero te bereiken als einddoel. Deze targets sluiten aan bij de SBTi-criteria (1,5°C-pad voor de korte termijn en netto nul op lange termijn).
SBTi actieplan, implementatie en validatie
Om deze SBTi doelen te halen, zet TGC&C allerlei maatregelen in gang. Enkele voorbeelden:
Overstappen op 100% groene stroom en investeren in zonnepanelen op het dak (vermindert Scope 2 uitstoot naar nul).
Vervangen van gasgestookte ketels door elektrische systemen en inzet van een elektrische vrachtwagen voor lokale leveringen (pakt Scope 1 aan).
Samenwerken met caocao- en notenleveranciers om regeneratieve landbouwmethoden toe te passen en efficiënter om te gaan met meststoffen.
Gebruik van gerecycled PET in verpakkingen en dunner materiaal- en transportemissies te verlagen
Interne bewustwordingscampagnes en trainingen voor medewerkers om energie te besparen en innovatieve ideeën te bedenken.
Validatie en resultaat: TGC&C dient hun doelen in via het SBTi-platform. Binnen enkele maanden komt de reactie terug: de SBTi-validatie is geslaagd – hun targets zijn officieel science-based. Ze mogen nu publiekelijk communiceren dat hun doelen gevalideerd zijn door het SBTi. Dit nieuws wordt gedeeld met klanten, partners, website en socials. Het resultaat? TGC&C merkt dat bestaande klanten het initiatief waarderen en nieuwe klanten voor hen kiezen vanwege de duurzame koers. Intern heeft het project bovendien gezorgd voor frisse ideeën en kostenbesparingen (bijv. een lagere energierekening dankzij de zonnepanelen).
Praktijkvoorbeeld: SBTi-doelen bij
The Green Candy Company
Ook MKB-bedrijven in de food & beverage sector hebben te maken met een aanzienlijke CO2-voetafdruk. Het start met het in kaart brengen daarvan. Vanuit daar, data gedreven strategie ontwikkelen die gaat bijdragen aan reduceren van die negatieve impact. Door die doelstellingen te laten valideren via SBTi, heb je een onafhankelijk oordeel en bewijs dat die doelen ook goed en betrouwbaar zijn. Belangrijk en goed om dat te kunnen communiceren richting grootste klanten en partners.
Neem dit fictieve familiebedrijf “The Green Candy & Chocolate Company” als voorbeeld: dit bedrijf produceert chocola en snoepgoed voor horeca en retail, heeft ~80 medewerkers en een eigen fabriek. TGC&C besluit zich te committeren aan het SBTi om te laten zien dat ze hun duurzaamheidsbeleid op orde hebben en dat het ambitieus genoeg is. Daarmee niet alleen maar klimaatimpact verkleinen maar ook als toeleverancier en partner aantrekkelijk te blijven.
Cases
Hoe wij andere merken hebben geholpen
Wat is de CO2 footprint van een First Energy Gum vs koffie of energy drink?
Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?
Kartonnen dozen maken van agrarische reststromen?
Over Stripe Blue
Hitterecords, bosbranden en extreem weer nemen toe. We staan voor grote uitdagingen, maar ook voor kansen: transitie naar een duurzamere samenleving is gaande. EU-wetgeving groeit, consumentenbewustzijn stijgt en bedrijven omarmen positief impact maken. Met Stripe Blue helpen wij teams om sustainability onderdeel te maken van de day to day en zo sterkere producten en services te bouwen.
Klaar om samen
impact te maken?
Inschrijven voor onze nieuwsbrief?