Klant vragen rondom duurzaamheid positief beantwoorden?

Sterk staan in gesprekken over je duurzame aanpak? Wat is je co2 footprint en wat zijn je plannen om te verduurzamen? Deze vragen krijgen merken steeds vaker van grote retailers, klanten en andere stakeholders. Hoewel dit momenteel vaak nog vrijblijvend is, verwachten wij dat het snel een vast onderdeel zal worden van commerciële gesprekken. Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent?

Van ingredient naar het schap; de hele keten in beeld.

Grote retailers en consumenten willen steeds meer weten over de impact die producten en diensten op het milieu hebben. Een voorbeeld daarvan zijn de Jumbo en Albert Heijn. Beide hebben hun leveranciers gevraagd om informatie te delen rondom hun huidige CO2 footprint en wat de reductie doelstellingen zijn om dat te verminderen. Dit wordt deels aangestuurd door nieuwe wetgeving zoals de CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), die bedrijven vraagt om hun hele keten te verduurzamen en daarover te rapporteren. Jouw bedrijf maakt ook deel uit van de keten van je klant.

Wat vragen deze retailers precies?

Internationaal is er een standaard om je CO2 footprint te meten: het Greenhouse Gas (GHG) Protocol. Hierbij wordt de uitstoot onderverdeeld in drie componenten, namelijk scope 1, scope 2 en scope 3. Wat dat precies inhoudt per scope, kan je verderop lezen. Hier leggen we kort uit hoe je hier het beste mee om kunt gaan als je zo’n verzoek hebt ontvangen van een klant.

Naast je CO footprint willen ze vaak ook weten of je reductiedoelstellingen hebt geformuleerd. Iedereen kan zomaar wat op papier zetten, maar om te beoordelen of deze doelen haalbaar en realistisch zijn, vragen veel bedrijven om deze doelstellingen te laten verifiëren door het Science Based Targets initiative (SBTi). Dit is een internationale standaard die wordt ondersteund door organisaties zoals CDP, het UN Global Compact, het World Resources Institute (WRI) en het Wereld Natuur Fonds (WWF).

Volgens dit framework zet je doelstellingen voor 2030 en 2050 die in lijn zijn met het Akkoord van Parijs om de opwarming te beperken tot 1,5 graden Celsius. Een team van experts beoordeelt je doelstellingen en informatie en valideert of de doelstellingen realistisch en haalbaar zijn—een soort goedkeuring dus. Ben je niet CSRD-plichtig, dan is er binnen SBTi een versnelde en goedkopere manier om dat te doen.

Strategisch vs ad hoc

Vaak hebben bedrijven al het een en ander gedaan rondom duurzaamheid. Jullie waarschijnlijk ook. Niet eens zozeer vanuit milieuaspect, maar ook omdat er een businesscase of besparing tegenover staat. Duurzaamheid op de agenda kan dus ook geld opleveren. Je kunt er echter veel meer uithalen als je deze initiatieven op een strategische manier vastlegt en uitvoert. Dan sla je twee vliegen in één klap en kun je een positief verhaal vertellen richting retailers en consumenten.

Wat is de beste manier om te starten en dit een stap voor te zijn?

Een scope 1 en 2-meting hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vaak gaat het om gas- en elektriciteitsverbruik en de kilometers die worden afgelegd met vervoersmiddelen in eigen beheer. Het is dan ook een goed startpunt. Mooi meegenomen is dat SBTi bij het valideren van doelstellingen ook scope 1 en 2 vereist.

Voor scope 3 geldt een soortgelijke aanpak. Maak het eenvoudig. Waar verwacht je de grootste uitstoot? Wat zijn de top 10 producten die het meest verkocht worden? Is er overlap in ingrediënten en soort verpakkingen? Hebben jouw leveranciers dit soort informatie al? Scope 3 is complexer, maar als je compleet inzicht wilt in je CO2 footprint, is dit wel het onderdeel waar het meeste te behalen valt.

Koppel alles aan een sterke communicatiestrategie

Initiatieven rondom verduurzaming en hoe je daarmee omgaat, hebben ook mediawaarde. Een goede communicatiestrategie zorgt ervoor dat jouw duurzaamheidsinspanningen worden gezien en gewaardeerd door klanten en stakeholders. Dit verhoogt niet alleen de waarde van je merk, maar versterkt ook de betrokkenheid en loyaliteit van je klanten. Met deze aanpak zet je een krachtige stap richting een duurzamere toekomst, waarbij je niet alleen voldoet aan de vraag van de markt, maar ook een positieve impact maakt op de wereld om ons heen.

Zo’n vragenlijst positief en eenvoudig beantwoorden? Neem nu contact met ons op.

TRUSTED BY:

Onze aanpak

Een duidelijke en eenvoudige methode om inzicht te creeren

Simpel maken, dat vinden we het leukste. Samen kijken we hoe we inzicht kunnen krijgen en dat op zo’n efficiënte en makkelijke manier. Met ons gestroomlijnde drie-stappenaanpak regelen we het.

Inzicht

Begrijpen van je voetafdruk en vaststellen van een basis. Gebruik maken van het standaard framework dat internationaal erkend wordt. Berekenen scope 1, 2 en 3. Uitvoeren van een life cycle assessment. 

Doelen vastleggen

Gedetailleerd inzicht in hotspots, quick wins en lange termijn kansen om een grotere positieve impact te creëren. Realistische en haalbare doelstellingen volgens het SBTi-framework die op lange termijn waarde opleveren.

Communicate

Een sterker merk opbouwen door een communicatiestrategie te ontwikkelen die je inspanningen en investeringen in duurzaamheid benadrukt.